divendres, 7 de gener del 2011

VIATGE A L'ÍNDIA 23/12/2010 - Kolkata II

Hem visitat un temple jainista. Hem pogut fotografiar-lo de fora, però no de dins.

Jainisme: Els principals conceptes del jainisme són els d'ahimsa (no-violència) i el de karma. Consideren l'univers com quelcom etern, mai creat, però que passa per una sèrie d'estadis; l'actual estadi seria de declivi i en el darrer hi hauria un reinici.

Creuen que la realitat està composta per dos principis eterns; Jiva (esperit) i Ajiva, el no-esperit o la matèria en forma de temps, espai i moviment. Qualsevol contacte entre aquests dos principis és l'origen del sofriment del qual no es pot escapar amb les successives reencarnacions ni tan sols amb els bons actes.

Mokxa és l'alliberament que implica una evasió del mecanisme de causa i efecte (karma) i la seva destrucció. Els déus només tenen capacitat d'influir, no estan revestits d'omnipotència i no poden escapar del cicle vital, fins i tot han de encarnar-se prèviament en humans i arribar a monjo per tal de aconseguir el mokxa.

Per respectar el concepte de la no-violència a més de practicar el vegetarianisme exclouen altres aliments com la major part de les arrels (podria morir algun animal en arrencar-les) i l'all i la ceba (considerats com excitants). Procuren no moure's de nit per no matar accidentalment cap ésser vivent.

El codi moral jainista es fonamenta en el rebuig a la violència, la mentida, el robatori, la possessió i la sexualitat; així, existeix el celibat absolut per als monjos. En general, però, els laics jainistes tenen costums més relaxats i tolerants que els monjos.

Les dues principals sectes monacals del jainisme són la Svetambara, que creuen en la igualtat entre sexes, i els Digambara que en són contraris; prèviament, a la mokxa, les dones han d'encarnar-se en home. Es pensa que els monjos Digambara són el que són citats com els gymnosophos (savis nus) que van conèixer els grecs en el temps de l'expedició d'Alexandre Magne a l'Índia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada