diumenge, 27 de gener del 2019

SAMI BLOOD d' Amanda Kernell

La pel·lícula es situa a la Suècia dels anys 30, concretament a Lapònia, i descriu, a través dels ulls d'una adolescent de l'ètnia sami, el racisme més salvatge i descarnat que imperava en aquella època (ja veieu que fins i tot les societats que avui llueixen com a civilitzades, cultes i cosmopolites, també tenen un passat).
La protagonista és Elle-Marja, una pastora de rens, que viu sotmesa a unes condicions de vida molt dures. Ella i la seva germana seran internades en una escola exclusivament per a nenes sami, amb l'únic objectiu de que aprenguin la llengua sueca, i un cop aconseguit retornar-les al seu poble d'origen. I és precisament en aquesta institució on són sotmeses a estudis i pràctiques per demostrar i alimentar els prejudicis racistes de metges i antropòlegs.
Elle-Marja es rebel·la davant aquestes pràctiques i fuig cap a un món que ella intueix més amable i acollidor.

L'actriu de 14 anys Lene Cecilia Sparrok recrea molt bé el seu personatge, una noia valenta i rebel que s'enfronta a situacions que ella creu molt injustes. Una personalitat contundent que lluitarà per aconseguir un futur millor al que li era predestinat per origen.
És una pel·lícula molt dura, però amb la contenció típica del cinema suec, i amb algunes escenes que et queden gravades a la memòria, malgrat que més que veure-les les has pogut intuir.

NuriF



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada