diumenge, 8 de març del 2020

El viatge de Nisha

Pel·lícula de la directora Iram Haq -noruega d'ascendència pakistanesa-  inspirada en una etapa de la seva pròpia vida.

Iram Haq és una cineasta noruega que als 14 anys va ser obligada pels seus pares a viatjar al Pakistan i viure-hi un any i mig, per conèixer i aprendre la cultura del seu país d'origen.

La història és la d'una adolescent noruega que viu a cavall de dos mons completament diferents, el de la seva família d'origen paquistanès i el del seu entorn social (amics, escola...). I el xoc inevitable es produeix quan ella comença a interessar-se per un noi de la seva edat. Els pares indignats i preocupats pel futur de la seva filla, ja que a la seva manera d'entendre el món ha transgredit les normes, però potser encara més indignats perquè ha posat en entredit l'honor de la família decideixen enviar-la al Pakistan i ho fan de la manera més traumàtica possible: mitjançant l'engany i duent a terme el que podríem anomenar un veritable segrest familiar.

Es tracta d'una pel·lícula dura i sense concessions, on queda palès que malgrat els lligams familiars el trencament afectiu entre pares i filla és indefugible. Els progenitors, que han emigrat del seu país, volen mantenir la seva cultura i els seus costums i obligar als fills a respectar-ho sense tenir en compte les influències que ells reben del seu país d'acollida. El seu petit món familiar i veïnal està regit per un sistema patriarcal que pot ser dur per als fills, però que per a les filles és violent i opressor i les condueix a la submissió total per evitar trencaments familiars o a l'enfrontament i a les seves conseqüències.

El títol original és  Hva vil folk si, que en català es traduiria per Què dirà la gent, que deixa clar ja d'entrada els conflictes que pateixen algunes famílies que emigren: Com afectarà als fills viure en una cultura diferent a la dels  seus progenitors? Com podran evitar que els valors d'occident contaminin els seus? Com ho faran els fills per sobreviure a la pressió que reben des de casa i des de l'entorn social? Serà possible viure escollint els valors positius d'ambdues cultures o el trencament esdevindrà inevitable?

Quant als actors destacaria l'actuació de l'actriu novella, Maria Mozhdah, que interpreta molt bé el paper de la noia adolescent que es mou entre la fragilitat i la fermesa i que amb la mirada sap comunicar el seu patiment davant les situacions d'angoixa que es veu obligada a viure.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada